- Topbelegger en vermogensbeheerder Bill Smead waarschuwt dat Amerikaanse aandelenbeurzen een zeepbel vormen die inmiddels erger is dan eind jaren negentig, bij de opkomst van het internet.
- Smead wijst er ook op dat de beurs relatief veel particuliere beleggers aantrekt, wat in het verleden een aanwijzing is geweest voor zeepbellen op de beurs.
- Volgens hem is het huidige sentiment in honderd jaar zelden zo euforisch geweest.
- Lees ook: 3 redenen waarom aandelen doorstijgen na de Amerikaanse verkiezingen, volgens zakenbank Goldman Sachs
Toen de Amerikaanse beursveteraan Bill Smead in 1980 zijn eerste baan kreeg bij beursbroker Drexel Burnham Lambert, vroeg zijn vader hem om aandelen te kopen die zouden profiteren van een overwinning van Ronald Reagan bij de presidentsverkiezingen van dat jaar.
Zo gezegd, zo gedaan en nadat Reagan won, steeg de belegging op de dag van de verkiezingen inderdaad in waarde. Dat was een voortzetting van een beursrally die in maart 1980 op gang was gekomen.
Helaas voor zijn vader pakten de volgende achttien maanden minder gunstig uit. Van november 1980 tot juli 1982 zakten aandelenbeurzen weg, waarbij de S&P 500-index met 27 procent daalde, terwijl een recessie de Amerikaanse economie in zijn greep hield.
Dit gebeurde ondanks het feit dat de koers-winstverhouding op basis van de bedrijfswinsten over de afgelopen twaalf maanden op 7,5 keer de winst lag, wat historisch gezien goedkoop was. Momenteel ligt de koers-winstverhouding van de S&P 500 op liefst 24.
Hoewel je situaties uit het verleden nooit een-op-een kunt vergelijken met de huidige stand van zaken op de beurs, haalt Smead de anekdote aan als een waarschuwing voor beleggers die gretig in aandelen zijn gestapt na de verkiezingszege van Donald Trump afgelopen week.
Net als Reagan heeft Trump een agenda gericht op deregulering en lagere belastingen. In theorie zou dat gunstig moeten zijn voor bedrijfswinsten, maar er spelen ook andere factoren mee.
Smead is de oprichter van de gelijknamige vermogensbeheerder Smead Capital Management. Hij stelt dat de huidige marktomstandigheden een voorbode zijn voor slechte rendementen van aandelen in de toekomst.
De Amerikaanse aandelenmarkt bevindt zich volgens Smead in een bubbel die alleen maar extremer is geworden door de zogenaamde 'Trump bump' van afgelopen week, waarbij Amerikaanse beurzen de records van eerder dit jaar flink hebben aangescherpt.
“Je hebt een dure markt die zojuist nog een stuk duurder is geworden", zegt Smead tegen Business Insider. “Dat is een recept voor teleurstelling”, vervolgt hij. “De financiële euforie heeft een nieuw hoogtepunt bereikt.”
Er zijn genoeg aanwijzingen dat de Amerikaanse aandelenmarkt vanuit historisch perspectief hoog gewaardeerd is. Analisten van zakenbank Goldman Sachs wezen er onlangs op dat de Shiller koers-winstverhouding - waarbij gekeken wordt naar de gemiddelde bedrijfswinsten over de afgelopen tien jaar gecorrigeerd voor de inflatie - op een historisch hoog niveau staat van 38 keer de winst.
In de grafiek hieronder toont de donkerblauwe lijn de koers-winstverhouding van Shiller (S&P 500 CAPE), die het niveau van eerdere zeepbellen evenaart.
De lichtblauwe lijn toont de prognose van het verwachte gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500-index in de komende tien jaar. aan de rechterkant van de grafiek is die verwachting op een omgekeerde verticale as afgezet.
Als de lichtblauwe lijn in de grafiek blijft stijgen in overeenstemming met de donkerblauwe lijn, daalt het jaarlijkse rendement van de S&P 500 index naar circa 3 procent de komende tien jaar. Dat is minder dan het risicovrije rendement dat 10-jarige Amerikaanse staatsleningen opleveren.

Enthousiasme van particuliere beleggers is veeg teken
Los van de hoge waardering van aandelen ziet Smead tekenen van een historisch hoog enthousiasme onder beleggers. Dit blijkt onder meer uit het niveau van het aandelenbezit van huishoudens. Aandelen maken op dit moment ongeveer 42 procent uit van alle bezittingen van Amerikaanse huishoudens, het hoogste niveau in de geschiedenis.
Ten tijde van de dotcomzeepbel aan het eind van de jaren 1990 bereikte het aandelenbezit van particulieren ook een hoogtepunt, net als bij de beurspiek van 2007 en de periode vóór de Grote Depressie van 1930.

Het niveau van het aandelenbezit van huishoudens gaat overigens gepaard met veel contant geld dat nog aan zijlijn staat, zegt Smead. Een groot deel daarvan is in handen van babyboomers, die spaargelden nodig hebben als inkomen en voor wie het te risicovol is om weer in aandelen te stappen.
Smead wijst ook op het gedrag van beleggingsicoon Warren Buffett, die zijn aandelenposities de afgelopen maanden heeft afgebouwd en een recordbedrag aan contanten aanhoudt met zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway.
In een rapport eerder deze week maakt Smead zelf de vergelijking met de dotcomzeepbel. Hij merkte daarbij op dat chipgigant Intel slechts vier maanden voor de beurspiek in het jaar 2000 werd toegevoegd aan de Dow Jones-index. Afgelopen week kondigde Dow Jones aan dat AI-chipmaker Nvidia aan de bekende beursindex wordt toegevoegd.

Volgens Smead is de huidige zeepbel erger dan de dotcombubbel van eind jaren '90, omdat het om een groter deel van de aandelenmarkt gaat. “Toen was het vooral tech wat de klok sloeg. Nu is het tech én bijna alles wat groeit”, zegt hij. “Eind 1999 werden aandelen van een winkelketen als Costco niet tegen 53 keer de winst verhandeld. Alle bedrijven die nu enig succes boeken, worden verhandeld tegen 30 keer tot-60 keer de winst.”
Volgens beleggingsstrateeg David Kostin van Goldman Sachs was de weging van de 10 grootste aandelen in de S&P 500-index eind oktober extreem hoog, vergeleken met de rest van de index. Net als de kloof in de waardering van de top 10 en de rest van de index.


Er is veel discussie over de vraag of de Amerikaanse beurs een zeepbel is geworden. Bekende beursgoeroes zoals Jeremy Grantham hebben daar de afgelopen jaren herhaaldelijk voor gewaarschuwd. Tegelijk is de beurs naar nieuwe recordhoogten gestegen, dankzij de ogenschijnlijk robuuste ontwikkeling van de Amerikaanse economie, een afkoeling van de inflatie en optimisme over artificial intelligence (AI).
Het vooruitzicht van volledige controle over het Amerikaanse Congres door de Republikeinse partij kan in 2025 ook zorgen voor een fiscale stimulans om de rally gaande te houden.
Maar net als Smead stelde marktstrateeg Dave Sekera van Morningstar afgelopen week dat beleggers geen overhaaste beslissingen moeten nemen. Ook Sekera wijst op de hoge waarderingen van aandelen.
Op de korte termijn maakt dat misschien niet uit. Maar in de komende tien jaar zullen waarderingen waarschijnlijk een rem vormen op het rendement, aldus Smead. En het track record van Smead op de lange termijn is niet iets om mee te spotten. In de afgelopen vijftien jaar heeft het Smead Value Fund het beter gedaan dan 97 procent van vergelijkbare beleggingsfondsen, volgens gegevens van Morningstar.
“Je zult niet rijk worden van beleggen in de vierde grote euforische markt in de afgelopen 100 jaar”, stelt Smead. “Die maakt je eerder armer.”